Vierhonderd leerlingen aanwezig bij masterclass over infectieziekten

Vierhonderd leerlingen aanwezig bij masterclass over infectieziekten

Maar liefst vierhonderd technasiumleerlingen en vijftig begeleiders uit heel Nederland verzamelden zich dinsdag 6 februari in het Erasmus MC in Rotterdam. Hier vond namelijk een masterclass over infectieziekten plaats, die werd georganiseerd door Prof. Dr. Eric van Gorp, opdrachtgever van de Technasium Top Award 2018.

De komende weken verdiepen leerlingen van 64 technasia zich, in het kader van de Technasium Top Award 2018, in de wondere wereld van de virussen. Zij gaan onderzoek doen naar virusuitbraken, de risico’s hiervan en stellen uiteindelijk een preventieadvies op om een wereldwijde uitbraak zoveel mogelijk te voorkomen. Speciaal voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in infectieziekten of een medische studie, organiseerde de opdrachtgever een masterclass.

Nieuwsgierige leerlingen
Tijdens een simultaan programma in twee zalen vertelden Eric van Gorp en verschillende jonge arts-onderzoekers uit zijn team over hun vakgebied. Zo kwam onder meer aan bod hoe het is om als arts te werken en hoe je een diagnose stelt bij een patiënt. Ingewikkelde termen als ‘anamnese’, ‘differentiaal diagnose’ en ‘transmissieroute’ werden uitgelegd. Ook werd ingegaan op het werken als arts-onderzoeker: promoveren. Wat houdt dat precies in? En hoe ga je te werk?

Natuurlijk hadden de leerlingen hier zelf ook wel ideeën over, zo bleek uit het antwoord van een leerling op de vraag wat een dokter nou eigenlijk doet: 'Praten met mensen en in een onleesbaar handschrift dingen opschrijven.’ Natuurlijk was er ook genoeg ruimte om vragen te stellen en dat deden de nieuwsgierige technasiumleerlingen veelvuldig. Zo was een leerling benieuwd of het een fabeltje is dat het drinken van cola helpt tegen een infectie. Dat blijkt gedeeltelijk zo te zijn. Omdat er veel suiker in cola zit, helpt het wel om eerder beter te worden, maar het helpt niet tegen de infectie zelf.

Het meest interessante onderdeel van de masterclass was misschien wel de patiëntendemonstratie. Terwijl de leerlingen muisstil waren, vertelden twee patiënten over hun leven met HIV. Hoe kwamen ze erachter dat ze HIV hadden? Wat voor gevolgen heeft dit voor hun huidige leven? Hoe kun je HIV krijgen? Hoe reageren mensen als ze horen dat je HIV hebt? Met veel om over na te denken én nieuwe kennis en inspiratie verlieten de leerlingen de zalen.

NIK 7918
NIK 7925
NIK 7934
NIK 7936
NIK 7946
NIK 7972
NIK 7976
NIK 7999
NIK 8000
NIK 8003
NIK 8025
NIK 8028
NIK 8046
NIK 8073
NIK 8082
NIK 8084
NIK 8093

Fotocredit: Erwin van Dijk

Geplaatst op: donderdag, 08 februari 2018