Ruim 3.100 leerlingen gaan de uitdaging aan

Ruim 3.100 leerlingen gaan de uitdaging aan

Liefst 60 technasia doen mee aan de Technasium Top Award 2018-2019. Dat betekent dat meer dan 3.100 technasiumleerlingen van 3 havo en 3 vwo de uitdaging aangaan om een technisch warmteplan te ontwerpen en zo een bestaand gebouw gasvrij te maken.

De Technasium Top Award biedt elk jaar een nieuwe uitdaging van een andere opdrachtgever. Dit jaar is dat Van gas los. Opdrachtgever van de Technasium Top Award 2018-2019, de technische installatiebranche, vertegenwoordigd door OTIB, heeft met het project een actuele en zeer uitdagende opdracht voor de leerlingen.

In de huid van een engineer

In het project kruipen de leerlingen in de huid van een engineer uit de technische installatiebranche. De school kiest een specifiek, complex gebouw in de regio, bijvoorbeeld een brandweerkazerne, ziekenhuis of verzorgingshuis. De leerlingen gaan het gebouw in kaart brengen. Hoe is het nu met de energievoorziening, wat gebeurt er in het pand, hoe vaak mag het te warm of te koud zijn? Vervolgens verdiepen ze zich in alternatieve technieken om gebouwen te verwarmen.

Op basis van de verzamelde informatie en de eigenschappen van het gebouw stellen de teams een technisch ontwerp en advies voor een duurzaam hybride warmteplan op. Warmtebehoefte, productie en opslag van overschotten zijn daarbij op elkaar afgestemd, zodat het gebouw zonder gas verwarmd kan worden.

Kick-off voor docenten

Op 12 november komen de docenten die de leerlingteams begeleiden bij elkaar voor een gezamenlijke kick-off. En daarna gaan de technasiumleerlingen in teams op school 8 weken lang met de opdracht aan de slag. Ze krijgen daarbij ondersteuning van een expert uit de installatiebranche.

Landelijke finale

Ieder technasium vaardigt een team af naar de landelijke finale op 16 mei. Op de finaledag pitchen de teams hun warmteplan aan een deskundige jury. De jury kijkt naar de meest innovatieve en inhoudelijk goede idee├źn, maar ook naar de presentatie en de wijze waarop de groep als team opereert.

Geplaatst op: vrijdag, 19 oktober 2018