TTA 2018: Viruskenner

Virussen kunnen het alledaagse leven nog altijd teisteren. Er woedde een heftige uitbraak van ebola in 2014-2015 in Afrika. Van het zikavirus en denguevirus worden in o.a. de Cariben en Azië nog steeds meldingen gemaakt. Het griepvirus is het meest alledaagse gevaarlijke virus, en HIV kost mensen nog steeds levens, hoewel het minder om zich heen grijpt dan in het begin.

bannerDit is slechts een greep uit de virussen waar de deelnemers van het Viruskennerproject onderzoek naar doen. De maatschappelijke relevantie van het bestrijden van virussen is nog altijd onbetwist, en daarvoor is kennis het beste antivirus!

De opdracht

In 2018 doen derdejaars technasiumleerlingen mee aan het Viruskennerproject. Maar wat gaan zij precies doen? Het doel van dit project is leerlingen meer kennis bij te brengen over virussen en hoe deze te voorkomen. Epidemiologen en virologen houden zich dagelijks bezig met het bestuderen van virussen, omdat virussen een grote bedreiging voor de gezondheid kunnen zijn en wetenschap hierover kan bijdragen aan het verminderen van de kans op gezondheidsrisico’s. Technasiumleerlingen kruipen in de huid van deze wetenschappers en gaan aan de slag met de volgende uitdagende opdracht: maak een risicoanalyse op basis van kennis over virussen en uitbraken in het verleden en stel een preventieadvies of protocol op om een wereldwijde uitbraak zoveel mogelijk te voorkomen.

De opdrachtgever

Prof. Dr. Eric van Gorp is internist en infectioloog in het Erasmus MC in Rotterdam. Voor zijn werk reist hij de hele wereld over en helpt hij in Indonesië, Zuid-Afrika en Suriname artsen met hun onderzoek naar virussen. Ook is hij een graag geziene gast in Nederlandse actualiteitenprogramma’s als deskundige tijdens belangrijke virusuitbraken, zoals recent het zikavirus in Zuid-Amerika. Naast zijn werk in het ziekenhuis is hij initiatiefnemer van Stichting Cirion, een organisatie die als doel heeft om de kennis over virussen en virusinfecties wereldwijd te verbeteren, zodat meer mensen zich preventief laten inenten. Zijn motto is dan ook: kennis als antivirus. 

De weg naar de finale

Ieder technasium voert het project op de eigen school uit. Dit kan vanaf januari tot en met april 2018. Als school kun je eigen experts betrekken bij het project. Denk bijvoorbeeld aan de GGD in de buurt of andere specialisten op het gebied van vaccins en virussen. Ieder technasium vaardigt één team af naar de landelijke finale. Er zijn dus geen regionale finales. De teams die een plek in de finale veroveren mogen in juni 2018 hun preventieadvies in de vorm van een wetenschappelijke poster aan een deskundige jury pitchen. De jury kijkt naar de meest innovatieve en inhoudelijk goede ideeën. Maar ook naar de presentatie en de wijze waarop de groep als team opereert. Verder is ook de Viruskennerquiz belangrijk op deze dag, want welke leerling heeft nou eigenlijk het meest opgestoken in de projectperiode? Natuurlijk zijn er ook mooie prijzen te winnen, maar die blijven nog even geheim!

Het Viruskennerproject loopt al een aantal jaren met veel succes in het westen van het land. Speciaal voor de TTA wordt het project herschreven en actueel gemaakt voor alle technasia. Het project beslaat de bêtawerelden Mens en Medisch, Science en Exploration en Lifestyle en Design.

Kijk voor het informatiefilmpje en voor een impressie van het huidige project op www.viruskenner.nl.


Technasium

Expertisecentrum Technasium

Zernikelaan 6
9747 AA Groningen

Technasium Top Award

Technasium Top Award


E-mail: info@technasiumtopaward.nl